Medvind Assistanse, i samarbeid med Trygg-Grunn, har nå startet et spennende prosjekt ved bruk av Virtual Reality (VR). Målet er å effektivisere opplæringsprosesser og gjøre livet enklere for personer med assistansebehov.
Trygg-Grunn har siden 2018 utviklet brukervennlige VR-løsninger, og i 2022 ble de kontaktet av Torstein Lerhol for å utforske hvordan denne teknologien kunne anvendes hos Medvind Assistanses arbeidsledere og vedtakseiere.
Gjennom 360-graders film og pedagogikk utviklet sammen med personer med assistansebehov er det blitt skapt realistiske og presise VR-opplevelser. Disse skal kunne brukes til alt fra generell opplæring til visualisering av viktige og daglige prosedyrer.
Trygg-Grunn har siden 2018 utviklet brukervennlige VR-løsninger, og i 2022 ble de kontaktet av Torstein Lerhol for å utforske hvordan denne teknologien kunne anvendes hos Medvind Assistanses arbeidsledere og vedtakseiere.
– Prosjektet har tre klare målsettinger som alle er rettet mot å forbedre hverdagen for både funksjonshemmede med BPA og assistenter, sier Torstein Lerhol.
1. Avlaste arbeidsleder og vedtakseier i BPA
Arbeidsleder og vedtakseier kan legge inn forklaringer og instrukser direkte i VR-brillene, slik at de slipper å gjenta seg selv hver gang en ny assistent kommer på plass, eller når det har gått lang tid siden siste assistanse. Nye rutiner og prosedyrer kan enkelt oppdateres fortløpende. Dette frigjør tid for arbeidsleder og vedtakseier, som kan fokusere mer på sine daglige gjøremål uten stadig å måtte instruere nye medarbeidere.
2. Tryggere opplæring for assistenter
Assistentene får presis og tydelig informasjon direkte fra arbeidsleder og vedtakseier via VR. Dette gir dem økt trygghet i opplæringssituasjonen og gjør dem mer selvstendige i arbeidet. En visuell VR-forklaring er ofte mer presis og lettere å forstå enn muntlige beskrivelser, noe som fører til bedre arbeidsflyt og færre feil.
3. Økonomiske besparelser
Med VR-opplæring kan man gå fra tradisjonell «1 til 1»-opplæring til en mer effektiv «0 til 1»-opplæring. Dette betyr at behovet for kontinuerlig opplæring reduseres betydelig, noe som frigjør tid og ressurser samtidig som det minsker risikoen for feil. VR-løsninger kan dermed bidra til lavere opplæringskostnader og mindre ressursbruk i det lange løp.
Mine assistenter har hittil gitt gode tilbakemeldinger på VR-videoene. Videoene gir en god innføring og repetisjon av arbeidsoppgavene for personer som har hatt lange fravær. Jeg tror at dette kan være positivt for å gi meg robust opplæring med mindre påkjenninger. Videoene vil på sikt korte ned på tiden som jeg må være aktiv bidragsyter i opplæringen. Dette gir økt trygghet og fleksibilitet, i tillegg til at det reduserer stress og sparer krefter for en ellers sliten kropp.
Prosjektet er allerede godt i gang, og de første opplæringsvideoene er ferdigstilt for én BPA-ordning i Trondheim. Prosessen startet med en avklaringssamtale med arbeidsleder og vedtakseier for å kartlegge behovene. Deretter ble det laget flere skreddersydde VR-videoer som gjenspeiler personen med assistansebehov sine rutiner, slik at assistentene får en grundig og personlig opplæring. Mulighetene for tilpasning er uendelige – her er det bare fantasien som setter grenser.
Medvind Assistanse ser et stort potensial i dette prosjektet. VR-teknologien vil potensielt ikke bare lette hverdagen, men forhåpentligvis også eliminere behovet for kontinuerlig opplæring av nye assistenter.
Dette innovative tiltaket viser hvordan teknologi kan brukes på nye måter for å styrke arbeidsledernes, vedtakseiernes og assistentenes hverdag, og vi ser frem til å følge prosjektets videre utvikling.
Etter prosjektperioden som skal gå ut 2024, håper Medvind Assistanse og Trygg-Grunn å bane vei for en teknologisk løsning som kan forbedre livskvaliteten og effektivisere opplæring av assistenter for personer med assistansebehov.