Kurs med VR fra Trygg-Grunn som en løsning for å unngå eller håndtere avvik etter tilsyn rundt det å forebygge og følge opp vold og trusler om vold.

Kurs med VR fra Trygg-Grunn som en løsning for å unngå eller håndtere avvik etter tilsyn rundt det å forebygge og følge opp vold og trusler om vold.

nov 12, 2024 | Kurs, Nyheter

Skrevet av Geir Magne Nes

Siden 2017 har Geir jobbet internasjonalt med 360 film i VR med fokus på det operative og pedagogiske. Tidligere har han tjenestegjort 17 år i Forsvaret. Geir studerte sammenlignende politikk og operativ psykologi ved Universitetet i Bergen og er nå fagansvarlig i Solid Ground og Trygg-Grunn.
Trygg-Grunn | Sykepleier | Foto: www.freepik.com

Tilsyn og avvik i arbeidet med å forebygge og følge opp vold og trusler om vold.

Forebygging og håndtering av vold og trusler om vold er et av samfunnets viktigste ansvar, spesielt innenfor offentlige institusjoner som skoler, barnevern og helsevesenet. Det er essensielt at ansatte har klare retningslinjer, og at tilsynsmyndigheter sikrer at regelverket følges for å beskytte både barn og voksne fra overgrep og trusler. Men til tross for gode intensjoner og omfattende retningslinjer, oppstår det dessverre fortsatt avvik og mangler i forebyggende og oppfølgende arbeid på dette området. Denne artikkelen vil se på hvordan tilsyn og avviksrapportering fungerer i praksis, hvilke utfordringer som finnes, og hvordan kurs som nevnt i denne løsningen fra Trygg-Grunn kan bidra til forbedringer.

Tilsyn: Forebygging og kontroll

Tilsyn er en viktig del av myndighetenes arbeid for å sikre at institusjoner følger lover og regler som skal beskytte individer mot vold og trusler, slik som forskriften «Kapittel 23A Arbeid som kan medføre fare for å bli utsatt for vold og trussel om vold«.  Offentlige tilsyn utføres av ulike etater, blant annet Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), Helsetilsynet og Statsforvalteren, som har ansvar for at retningslinjer blir overholdt i skoler, barnehager, og barnevernstjenester.

Formålet med tilsyn er å sikre at forebygging av vold og trusler blir tatt på alvor, og at personalet har fått riktig opplæring i konflikthåndtering, samt hvordan de skal håndtere voldssituasjoner. Tilsynsorganene vurderer institusjonenes rutiner for å sikre at tiltakene mot vold og trusler er tilstrekkelige og gjennomføres på riktig måte. Dersom det avdekkes svakheter, kan det pålegges nødvendige tiltak for å rette opp avvikene. Dette er avgjørende for å kunne beskytte utsatte personer.

 

Avviksrapportering: Hva skjer når noe går galt?

Avviksrapportering er prosessen der institusjoner registrerer hendelser som bryter med etablerte retningslinjer og prosedyrer. Avvik kan inkludere manglende oppfølging av trusselvurderinger, utilstrekkelig konflikthåndtering, eller brudd på varslingsplikten. Slike avvik kan være alvorlige, spesielt i tilfeller der en ansatt har sett tegn på vold eller trusler, men ikke handlet i tråd med retningslinjene.

Avviksrapporteringen gir tilsynsmyndighetene et viktig grunnlag for å vurdere institusjonens evne til å beskytte personer mot vold og trusler. Det gir også ledelsen mulighet til å lære av feil og implementere nødvendige tiltak for å forbedre rutinene.

 

Utfordringer med tilsyn og avviksoppfølging

Selv om det finnes retningslinjer og plikter for tilsyn og rapportering, kan implementeringen være utfordrende. Blant de vanligste utfordringene er:

  • Mangel på opplæring: Mange institusjoner har ikke tilstrekkelig opplæring i konflikthåndtering og identifisering av risikoer.
  • Mangelfull kultur for rapportering: I enkelte tilfeller kan det være motvilje blant ansatte mot å rapportere kolleger, enten av frykt for represalier eller mangel på tillit til systemet.
  • Ressursmangel: Ressursknapphet i mange offentlige institusjoner fører til at både oppfølging av tiltak og regelmessige tilsyn kan bli nedprioritert.

 

Trygg-Grunn | I NIV | Foto: NIV

Kurs og opplæring som løsning: Trygg-Grunn VR

Et viktig tiltak for å forebygge avvik er kurs og opplæring, som kan styrke ansattes kompetanse innen konflikthåndtering og voldsforebygging. Trygg-Grunn tilbyr kurs som dekker disse aspektene, og som kan bidra til en forbedret sikkerhetskultur i institusjoner. Kursene fokuserer på å gi ansatte konkrete verktøy og metoder for å håndtere konfliktsituasjoner på en trygg måte.

Opplæring som dette kan også redusere risikoen for avvik, ved å gi de ansatte en klar forståelse av hva som kreves for å ivareta sårbare personer i institusjonene. Kursene fokuserer blant annet på:

  • Konflikthåndtering:  Evne til å håndtere konflikter uten at situasjonen eskalerer.
  • Varsling og oppfølging: Kunnskap om hvordan vold og trusler kan oppdages og varsles på en trygg måte.
  • Forebyggende tiltak: Praktisk opplæring i hvordan risiko kan reduseres gjennom forebyggende arbeid.

 

Konklusjon

Godt tilsyn og avviksoppfølging er avgjørende for å kunne forebygge vold og trusler, og beskytte personer i offentlige institusjoner. Tilsyn gir myndighetene mulighet til å kontrollere at regelverk følges, mens avviksrapportering muliggjør kontinuerlig forbedring av rutinene. Utfordringer som mangel på opplæring og ressurser kan likevel gjøre forebyggingsarbeidet krevende. Her kan tilbud som VR kursene fra Trygg-Grunn spille en viktig rolle ved å styrke ansattes kompetanse, og dermed redusere risikoen for at alvorlige avvik oppstår. Og ikke minst, er det tids- og kostnadseffektivt.

https://trygg-grunn.no/kurs-i-konflikthandtering-og-beskyttelse-mot-vold/

Flere saker

Studie om bruk av VR til opplæring

Studie om bruk av VR til opplæring

PwC har gjennomført studien The VR Advantage: How virtual reality is redefining soft skills training, som viser hvordan VR effektiviserer hverdagen:så rask og effektiv som trening i vanlige klasserom.tryggere på å bruke ferdighetene de har lært i jobbsammenheng.mer...

Vi deltar på Industriens Uke 2024 i Trøndelag

Vi deltar på Industriens Uke 2024 i Trøndelag

Under Industriens Uke 2024 i Trøndelag fikk Trygg-Grunn en unik mulighet til å vise frem vår innovative tilnærming til opplæring og sikkerhet. Konferansen var i hovedsak rettet mot ungdommer fra 10. trinn og videregående skoler, som deltok for å få et innblikk i...

Kontakt oss

TRYGG-GRUNN AS
Kjøpmannsgata 12
7500 STJØRDAL

Si Hallo!

Send oss en melding, så tar vi forbindelse så snart som mulig.